BTW-nummer vermelden op uw website als u ZZP'er bent - Verplicht? Ja. Doen? Misschien maar niet.

Als u een eenmanszaak heeft, is uw BTW-nummer gelijk aan uw BSN. In combinatie met uw naam, adres en woonplaats is het voor kwaadwillenden vervolgens eenvoudig om identiteitsfraude te plegen. Moet u dat BTW-nummer dan wel zo prominent op uw website plaatsen?

Ja, zegt de Belastingdienst sinds kort, die daarbij wijst naar de Autoriteit Consument en Markt - Merkwaardig genoeg leidt die link vanaf de Belastingdienst naar een pagina die alleen gaat over verkoop aan consumenten, maar verdere bestudering van de ACM-website leert dat het toch echt een verplichting is geworden om het BTW-nummer te vermelden, óók als dat uw BSN is. Dat de diverse instanties het ook allemaal niet meer weten, blijkt wel uit het feit dat de tekst op de website van de Belastingdienst én die van de ACM al vele malen is gewijzigd. Onduidelijkheid alom.

Om het nóg vervelender te maken: als u gaat Googlen op deze informatie, komt u vele, vele doorgaans toch betrouwbare websites tegen die zich allemaal baseren op de informatie die de Belastingdienst van 2013 tot 2016 ten onrechte op haar website had staan, namelijk dat er een soort "beleidsvrijheid" zou bestaan - u zou volgens die informatie dus zelf bepalen of u uw BTW/BSN op uw website publiceerde. Maar dat is dus al die tijd onjuiste informatie geweest. (Lees ook dit uiterst informatieve stuk van ICTRecht)

Nu we de AVG hebben gekregen, zijn er kennelijk toch weer wat instanties gaan nadenken over dit merkwaardige gegeven. Immers, door ons BSN op straat te gooien, zijn we kwetsbaar voor identiteitsfraude. En dat nu je overal hoort dat de privacy van ons allen beter beschermd moet worden. Ter overweging: als de gemeente waar u woont per ongeluk uw BSN openbaar maakt, geldt dat onder de AVG als een datalek - een ernstige zaak dus. Tegelijkertijd eist de overheid dat u dat datalek wel even op uw eigen website zet. 

Belastingdienst handelt in strijd met de wet

...aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. En die heeft de Belastingdienst nu gesommeerd om vóór 1 januari 2019 te zorgen dat uw BSN niet langer onderdeel uitmaakt van uw BTW-nummer. (Lees ook dit persbericht van de AP) De belastingdienst heeft op haar beurt weer laten weten dat dat hoogstwaarschijnlijk niet gaat lukken op zo'n korte termijn. 

Tot die tijd is het nog steeds verplicht om het BTW/BSN op uw website te publiceren. Maar met de AVG/GDPR in de hand lijkt mij dat in elk geval niet zo'n wenselijk scenario. Vermeld uw BSN/BTW-nummer in uw correspondentie, maar niet zomaar open en bloot op de website, vindbaar voor 'jan en alleman'. Want die hebben lang niet allemaal het beste met u voor. 

Nieuwsbericht van RTL-Z over deze kwestie
 

 

Als u een eenmanszaak heeft, is uw BTW-nummer gelijk aan uw BSN. In combinatie met uw naam, adres en woonplaats is het voor kwaadwillenden vervolgens eenvoudig om identiteitsfraude te plegen. Moet u dat BTW-nummer dan wel zo prominent op uw website plaatsen?

Lees verder

De eerste website van Eriks Hypotheken & Personal Finance is ook gebouwd door Netweters, maar eigenaar Niels Eriks vond het tijd voor een nieuwe look voor zijn website.

Lees verder

Weet je dat er in en rond Alkmaar jaarlijks ruim 2.500 muziekvoorstellingen worden georganiseerd? Hoe vaak gebeurt het dat je pas achteraf hoorde dat er een muziekoptreden is geweest waar je eigenlijk best naartoe had willen gaan? Daarom is er nu Concertcheck.nl: het complete muziekaanbod op één plek.

Lees verder

A.V. Hera wilde een nieuwe website met modules en vormgeving die precies zo zou worden als de ontwerper samen met de vereniging bedacht had. De keus viel dan ook al snel op Netweters om die klus te klaren.

Lees verder

Netweters
Vlietwaard 382
1824 LS Alkmaar

072 - 56 26 910
info@netweters.nl

Volg Netweters

Deel deze pagina

Netweters is Partner van Concertcheck.nl