Browser updaten - dat kan gewoon automatisch.

De meest voor de hand liggende reden om uw browsersoftware up-to-date te houden: veiligheid. Browsers worden regelmatig vernieuwd om de ontwikkelingen op het web bij te houden. Zeer regelmatig gaat het daarbij (ook) om het dichten van veiligheidslekken.

Op 12 januari 2016 stopte Microsoft de ondersteuning voor Internet Explorer 8, 9 en 10. Dat betekent dat er sinds die datum geen patches meer zijn uitgebracht om veiligheidslekken te repareren. Als we in de statistieken kijken, zien we dat een zorgwekkend groot aantal mensen nog steeds met oude browsers werkt...

Overstappen dus. Op Internet Explorer 11, Edge, of één van de vele zeer goede (en naar mijn idee in veel gevallen betere) alternatieven. Onderaan dit artikel vindt u de officiële download-links.

"Maar ik kom niet op louche websites"

U hoeft echt niet bezig te zijn met 'bedenkelijke websites' om risico te lopen. Regelmatig lezen we in het nieuws dat volkomen legitieme websites het slachtoffer worden van bijvoorbeeld besmette reclamebanners, of schadelijke scripts die door kwaadwillenden in de site zijn 'gehackt'. Als uw browser en virusbescherming niet up-to-date zijn, loopt u enorme risico's bij dat soort 'banner-hacks'. Uw PC wordt dan direct besmet zodra u de site bezoekt, u hoeft daarvoor niets aan te klikken.

Updaten is gratis!

Het is dus zaak om te zorgen dat u niet alleen uw anti-virussoftware up-to-date houdt, maar ook de software waarmee u zich op het internet begeeft. Updates voor uw browserprogramma zijn altijd gratis, dus er is geen enkele reden om het niet te doen.

Onderaan deze tekst staan de links naar de populairste browsermakers en de laatste versies van hun software. Al deze links openen in een nieuw browservenster, en leiden naar de officiële pagina's van de makers van de betreffende browsers. Gewoon even doen.

Cosmetische en functionele argumenten

Naast het veiligheidsaspect is er ook nog het gegeven dat webtechnieken niet stilstaan. Nieuwe functies worden bedacht en ingebouwd, nieuwe mogelijkheden om een site mooier te maken komen beschikbaar voor websitebouwers. Daar horen dan natuurlijk wel browsers bij die dergelijke vernieuwingen bij kunnen houden.

Oude browsers maken websites duur

Als een opdrachtgever er op staat dat de nieuwe site het ook in een 7 jaar oude browser goed doet, dan kan dat natuurlijk geregeld worden. Het is alleen wel veel meer werk, wat dus onnodige kosten met zich meebrengt. Standaard garandeer ik dat de door mij opgeleverde websites functioneren vanaf Internet Explorer 9. Die browser is uitgebracht in maart 2011. De ontwikkeling van Internet Explorer is gestopt bij versie 11 en is nu vervangen door Microsoft Edge (v. 20).

Hoe oud is uw browser eigenlijk?

In de statistieken van websites zien we dat er nog steeds mensen zijn die Internet Explorer 6 gebruiken. Dat is bijna niet te geloven, eerlijk gezegd. Software uit oktober 2001... Vergelijk het maar met het openzetten van de voor- en achterdeur van uw huis, met een briefje op het raam om iedereen te laten weten dat u de komende 4 weken op vakantie bent. Internet Explorer 7 dateert van oktober 2006, en kan de ontwikkelingen ook niet meer bijbenen.

Actieve browsermakers zijn beter!

Kijk ook eens naar de frequentie waarmee de verschillende browsermakers hun software-updates uitbrengen. Een hoge frequentie lijkt misschien irritant omdat u dan steeds moet updaten (hoewel dat volledig automatisch kan gebeuren), maar het betekent wel dat u een browser heeft van een fabrikant die bovenop de ontwikkelingen zit en veiligheids-issues adequaat oppakt en verhelpt.

Download-links (Officiële pagina's van de makers)

Mozilla Firefox
Google Chrome
Microsoft Internet Explorer
Opera

Als u een eenmanszaak heeft, is uw BTW-nummer gelijk aan uw BSN. In combinatie met uw naam, adres en woonplaats is het voor kwaadwillenden vervolgens eenvoudig om identiteitsfraude te plegen. Moet u dat BTW-nummer dan wel zo prominent op uw website plaatsen?

Lees verder

De eerste website van Eriks Hypotheken & Personal Finance is ook gebouwd door Netweters, maar eigenaar Niels Eriks vond het tijd voor een nieuwe look voor zijn website.

Lees verder

Weet je dat er in en rond Alkmaar jaarlijks ruim 2.500 muziekvoorstellingen worden georganiseerd? Hoe vaak gebeurt het dat je pas achteraf hoorde dat er een muziekoptreden is geweest waar je eigenlijk best naartoe had willen gaan? Daarom is er nu Concertcheck.nl: het complete muziekaanbod op één plek.

Lees verder

A.V. Hera wilde een nieuwe website met modules en vormgeving die precies zo zou worden als de ontwerper samen met de vereniging bedacht had. De keus viel dan ook al snel op Netweters om die klus te klaren.

Lees verder

Netweters
Vlietwaard 382
1824 LS Alkmaar

072 - 56 26 910
info@netweters.nl

Volg Netweters

Deel deze pagina

Netweters is Partner van Concertcheck.nl